Productnaam tips

Productnaam

Net als een bedrijfsnaam dient een productnaam ook uniek te zijn. Het is van belang dat deze opvalt op bijvoorbeeld verpakking. Bij veel productnamen wordt een fantasienaam gebruikt in tegenstelling tot bedrijfsnamen.

Een productnaam dient ook niet al te lang te zijn, ook in verband met de marketing online. Online mogen er namelijk niet meer dan 25 tekens gebruikt worden in een online catalogus. De online vindbaarheid is dermate belangrijk dat er rekening mee moet worden gehouden. Uiteraard dient de naam ook bij het product te passen, een product dat affiniteit heeft met begrafenissen heeft een ander zwaarte dan wanneer het product zich in de carnavalsbranche bivakkeert. Heeft de onderneming meerdere producten op de markt, dan is het bedachtzaam om deze te laten aansluiten op elkaar. Apple heeft dit bijvoorbeeld heel goed gedaan met hun iPad, iPhone en iPod etc. Met één blik op de productnaam weet je dat het een product van Apple is. De herkenbaarheid van het merk wordt hierdoor sterker.

Beschrijvende naam

Is het product nog onbekend dan kan men beter kiezen voor een beschrijvende naam. De productnaam geeft dan informatie over de gedachtegang achter het product.

Een kleine enquete onder de doelgroep kan wonderen doen. Denk na over het niveau, geslacht en eigenschappen van doelgroep . Bij sommige producten kan de naam juist op gevoel inspelen. Denk bijvoorbeeld aan kinderartikelen.

Internationaal of niet?

Net als bij bedrijfsnaam is het van belang dat je nadenkt of het product eventueel internationaal geproduceerd gaat worden. Denk er bij na wat de naam kan betekenen in een andere cultuur of taal. De naam kan voor negatieve publiciteit zorgen of dat de lokale bevolking je niet serieus neemt.

Terug naar overzicht